• Finanční pomoc studentům
  • homepage
  • ISEA v médiích
  • Konference
    • Investments in human capital and education
    • The White Paper and Beyond: Tertiary Education Reform in the Czech Republic
  • O nás
    • Kontaktujte nás
    • Strategie
  • Policy papers
  • Projekty
  • Publikace
  • Výzkum mateřských škol v době COVID-19

logo


  • O nás
  • Projekty
  • Publikace
  • Výzkum MŠ v době COVID-19
  • Policy papers
  • Média
  • Fin. pomoc studentům
  • Kontakt


23
KVě
2025

Cyril Höschl: muž, který věděl, že život potřebuje špetku chilli

by javorovab
0 Comment

Na Cyrila Höschla se nedá vzpomínat se smutkem. A pokud ano, tak jedině tím jemným, šimravým způsobem, jakým vzpomínáte na letní lásku.

Měl smysl pro smysly. A nemyslím tím jen těch pět školních – zrak, sluch, čich, chuť a hmat – ale i ty neviditelné, bohémské: smysl pro hudbu, vůni starých knih, teplotu vína, ticho mezi dvěma tóny. Všechno to v něm rezonovalo s jediným společným jmenovatelem: radostí z bytí. Nepotřeboval důkaz, že smysly jsou mostem mezi vědou a uměním. Někdo by řekl multisenzorická integrace. Cyril tomu říkal život.

Jednou jsme spolu obědvali na výjezdním zasedání. Znáte to – typický teambuilding: autobus vás odveze do penzionu uprostřed pole, nejbližší civilizace je kravín, mobilní signál se skrývá za kopcem. A gastronomie? Podle normy z roku 1983: losos. Chuťově však šlo o výkon tak mdlý, že by ho nesnědl ani hladový jogín asketa.

Cyril dorazil pozdě. Všude bylo obsazeno, a tak zakotvil u našeho stolu s volným místem. Právě včas, aby zahlédl, jak z kabelky tahám malé skleněné peklo – chilli papričky, moji jedinou zbraň proti místnímu kulinářskému zoufalství. Jeho oči se rozzářily. „Zatímco jiné ženy nosí v kabelce šminky,“ pronesl s obdivem, „vy tam máte důvod k přežití. V této gastronomické pustině jste jediný člověk s výbavou do terénu.“

Poprosil o přídavek. Cyril měl slabost pro židovské anekdoty a decentně nekorektní vtipy o blondýnách — takže jsem se rázem stala jeho oblíbeným terčem. Ale s takovým šarmem a inteligencí, že se člověk vlastně těšil, co přijde příště. Tehdy Cyril pronesl jemně ironickou bonmotovou zkratku – s jeho typickým přednesem – a dramatickou pauzou: „K radosti mužů často stačí blondýna… a její sklenička s kapsaicinem.“ Byl to ten typ humoru, kterým dokázal odlehčit i nejosudovější debatu — a přitom nikoho neurazit

A taky měl rád vyprávění o jídle. Ne recepty, ale pohádky pro velké kluky – o mase, víně a chutích, které z běžného oběda dělají Michelinský román pro pokročilé.

Když jsme o pár let později plánovali sraz „staré party“, vybral podnik. Ale ne jen tak ledajaký – takový, kde se k masu servíruje i dějová linka. Číšník začal vykládat, jak se připravuje pastrami. Cyril znal pointu, ale stejně si nechal celý výklad zopakovat – pro radost. Chtěl si ten kulinární děj znovu prožít.

Před očima mu běžel ten proces jako gurmánský film: „Nejdřív maso odpočívá sedm dní v nálevu, kde nesmí chybět chilli. Voda, cukr, sůl, koriandr, hořčičná semínka, černý a růžový pepř, fenykl, skořice, hřebíček, bobkový list… Druhý den sedm hodin udírna na 65 °C. A pak 48 hodin v sous-vide lázni. Nakonec gril.“ A pak… ticho. Dramatická pauza. Aby nepolykal naprázdno, napil se Malbecu Reserva Phebus z Mendozy, přivřel oči jako divadelní kritik před premiérou a pronesl: „Když se maso připravuje několik dní, nemůžu ho zhltnout za deset minut. To by bylo barbarské. “

Měl naprosto přesný radar na lidskost. A to včetně těch jemně nevyřčených společenských rituálů. Patřil ke generaci mužů, kteří ještě věděli, že kompliment není slabost. A dovedl ho podat tak, že jste nechtěla změnit téma ani utéct. Naopak – zasmála jste se. A někdy i nahlas.

Cyril měl humor jako skalpel – ostrý. A přesný. Když na zasedání atmosféra zhoustla tak, že by se dala krájet, sáhl po vtipu. A nejen že ho řekl – on ho inscenoval. Vyprávění pro něj nebyl prostředek. Byla to forma.

Stejně jako metafora. Uměl díky ní vysvětlit i ty nejsložitější jevy tak jednoduše, že jste se divili, proč jste na to nepřišli sami. To není jen talent. To je dar. A on ho rozdával s lehkostí člověka, který si víc cení pochopení než potlesku. Možná právě proto nikdy netrpěl potřebou vypadat důležitě. Uměl si udělat legraci ze všeho. Obzvlášť ze sebe. Věděl, že i vážnost potřebuje špetku chilli. A že smích – ten skutečný, chytrý a nečekaný – je někdy jediná terapie, která funguje bez vedlejších účinků.

Celý článek si můžete přečíst na webu Reflexu: https://www.reflex.cz/clanek/komentare/129982/smrt-cyrila-hoschla-nastoluje-i-otazky-kolem-fungovani-ceskych-elit.html

Download Best WordPress Themes Free Download
Download WordPress Themes Free
Download WordPress Themes
Download WordPress Themes Free
udemy paid course free download
download xiomi firmware
Download Premium WordPress Themes Free
O Autorovi
Sdílejte

Odkazy

  • STRATIF
  • Matematika s Chutí
  • Škola s Chutí
  • think-tank.cz
  • Co se vzděláním?
  • Proč se zhoršují výsledky českých žáků a jak je třeba konat
  • Matematika s chutí – pokus přinést do škol radost z objevování

Chci darovat ISEA

100 Kč 300 Kč 500 Kč

1000 Kč

nebo ,- Kč


© Copyright 2025 ISEA - Institut pro sociální a ekonomické analýzy, z.s. (think-tank)
Novotného lávka 200/5, 110 00 Praha 1
IČO: 26585499 DIČ: CZ26585499